Lydnadsträning right now!

Är just nu mitt inne i ett pass lydnad med Max! :)

Söderåsen



Igår var vi på Söderåsen för att tävla. Varken jag eller Max var på topp men vi åkte ändå.

Jag startade i första klassen för dagen och var start nummer 8 så det var tidigt och bra. Agilityklassen var först ut och kan säga att det var en ganska enkel bana, det var en del klurigheter i början men sen gick banan som en serpentin. I denna klassen lyckades jag tagga han en del och de fyra första hindrena gick det väldigt bra, sen såg han domaren och sprang dit för att hälsa på honom istället för att ta slalom. Sen gick det inte alls, Max sprang runt överallt så jag tog ut honom och han fick sin belöning. Jag är ändå nöjd för de första fyra hindrena var bra.

Sen blev det en del väntan och det hann bli väldig varmt. Andra loppet var då hoppklassen och den var lite klurigare och hade fler fällor än agilityklassen men verkade vara en kul bana. Nu va de så varmt och varken jag eller Max var så motiverade. Vi taggade lite men sen ville han inte. Jag tänkte att jag tar tre hinder och tunnel så han iallafall får göra nåt men det blev två hinder och sen sprang han rätt ut i publiken så då gick vi ut igen.

Det blev alltså inga framsteg från förra veckan men bara att Max börjar tycka det är kul att tävla är en vinst för oss.

Efter detta loppet så gick jag ner och badade honom i rönne å, jag kanske skulle gjort detta innan loppet stället? En tanke till nästa gång.

Nästa tävling är inte fören den 17 Juni.

Tävling imorgon!



Imorgon är det tävling igen! Har då tävlat varje helg denna månaden kom jag på. Imorgon bär det då av till Söderåsen. Vi startar i första klassen, skönt då är det inte fullt så varmt hoppas jag.

Målet för imorgon är att ha samma bra känsla som förra tävlingen. Jag kommer precis som förut att lägga upp olika mål i banan för hur långt vi ska komma denna gången, går det bra så satsar jag på att ta hela banan!! Men som jag sagt innan, jag avbryter hellre - belönar när han har en bra känsla och går ut med den. Just för att han ska få lyckas och känna glädje på tävling.

Kollade på 101 dalmatiner nu innan ikväll och åh så valpsjuk man blir!! Hoppas det kan bli en liten till nästa år. Sitter redan och kollar efter lite namn. Det är svårt! Dels ska jag själv gilla det, det ska vara enkelt att säga och låta bra, sen ska det passa ihop med Max. Har hittat massor med lämpliga han-namn men jag vill ju ha en tik haha. Dagens ilandsproblem..

Sista träningen för Gill

Igår hade jag och Max vår sista träning för Gill Lantz. Det var varmt och Max blev trött fort. Vi körde en bana där vi hade lite svåra svängar och andra svårigheter bland annat ett bakombyte i slalom. Det tog några gånger innan vi satte det bytet i slalom.

Jag ska självklart fortsätta hos Gill men ska vänta ett tag innan vi går på kurs två. Slutet på juli eller i augusti tänkte jag börja igen. Jag ska först utomlands om två veckor och sen är det så himla varmt mitt i sommaren och vi behöver en liten paus nu när det varit så intensivt.

På tal om något annat har jag hittat tjusningen i instagram! Vill ni följa eller kolla så heter jag "Lipslikedrugs" där.

 

 

Sommar!



Suck började skriva ett inlägg också klickar jag på fel knapp så hela alltet försvinner..

Iallafall, nu har verkligen sommaren kommit! Från ingenstans så blev det 30 grader varmt och vi hann aldrig vänja oss vid värmen. Har legat på stranden större delen av dagen och sen blev det en tur till badhuset för att svalka oss lite, det är ännu lite för kallt i havet ;)

Igår höll jag kurs igen och det var galet varmt. Första halvan av kursen var hundarna jättevarma och det var ingen fart i dom, men det är ju förståeligt. Efter pausen hade det blivit lite svalare och då var det minsann fart i hundarna! Igår fick de lära sig det sista bytet (bakombyte) och sen fick de testa alla bytena i en liten bana. Så himla kul att se hur duktiga dom är! Nästa vecka börjar vi bygga på med ytterliggare små banor.

Lydnadsträning!



Fick hem mina böcker igår! Så nu ska här läsas massor om lydnad sen blir det till att börja träna ordentligt! :) Har än så länge bara startat med fotpositionen och den jobbar vi på.

Ska bli spännande att skriva ihop ett träningsschema!

Vi har två agilitytävlingar kvar innan uppehåll, söderåsen nästa helg och höganäs den 17 juni, sen är det uppehåll till i augusti och då har jag planerat att träna massor med lydnad! :) Spännande!

Tävling i Höör



Idag var det tävling i Höör för klass 1 och 2. Vi behövde inte gå upp fullt så tidigt utan åkte från Klippan tillsammans med Åsa kvart i 8. Lagom och bra!

Det var först klass 2 som startade och Åsa startade i hopp 2an. Sen när klass 2 var färdig blev det vår tur.

Först ut var Hoppklassen och där gick det riktigt, riktigt bra! Är så nöjd över Max!! Han höll sig på banan, sprang inte ut i tälten alltså och han lyssnade och gjorde riktigt bra ifrån sig. I slalom så blev det fel två gånger så jag valde att belöna efter den tredje gången när han klarat slalom och därför diskade oss själva. Jag vet att det fanns folk som tycker det är konstigt och dumt att inte köra klart banan när han gick så bra. Men jag vet hur han har varit innan, på bara tre tävlingar har vi gått från att Max tycker tävlingar är pest och pina till att det är superkul. Så jag tar hellre kortare partier i början, belönar när han är på topp och går ut från banan.

När vi stod och väntade på att få komma in på agilityplanen så är det folk som tar ner sitt tält och precis innan vi ska in så slår de ner tältet med en smäll. Max blir jätterädd och är inte alls sig själv. När jag väl släpper honom på banan springer han istället ut och gömmer sig så rädd han var. Stackare.

Så blev inget agilitylopp men fick iallafall gå in efter att alla hade startat och köra lite hinder med full glädje och leka lite. Så Max märkte att det inte alls var något farligt där.

Trots händelsen med agilityloppen är jag riktigt nöjd. Bara det att han stannar på banan och lyssnar på mig är en stor vinst för oss.

Vem vet, nästa vecka på Söderåsen kanske vi kan satsa på hela banan?

Surkatt

Sigge the cat går mest runt hemma och är sur på allt och alla. Precis som om vi kan hjälpa att vädret är som det är? Hade han (och vi förståss) fått välja hade det varit sol och skönt väder alltid, så han kan vara ute och springa så mycket han vill.

Bjuder på några bilder, tagna för några veckor sedan, på Sigge. Här är han ute i det fina vädret och uppskattar inte alls att mamma håller i honom.









Körsbärsträd



Jag som missade att fota när träden blommade här i staden hittade ett sånt träd på jobb! Så innan jobbet igår stod jag på jobbet och fotade blommor ;) Det kommer fler bilder sen när jag redigerat de lite.

Agilitykurs

Det är mycket agility nu. Idag for jag iväg efter jobbet för att hålla kurs på klubben. Tycker mina kursare är superduktiga!! Fjärde gången vi kör nu och de utvecklas riktigt bra. Det är kul att hålla kurs.

Idag gick vi igenom främst framförbyte och blindbyte men även haft en kombination med slalom och sen mycket kontaktfält och repetition av hinder de tycker att de har problem med. Det är även kul att de ger positiv beröm till mig som instruktör att dom är nöjda och tycker att dom lär sig massor :)

Jag hade tänkt att Max skulle stanna hemma ikväll eftersom det blivit mycket agility hela helgen. Men Max skulle absolut med så han fick åka med. Han fick ju dock sitta i bilen hela kursen och bara komma ut en sväng när kursen var slut. Vi körde bara lite slalom och en liten kombination som vi hade på kursen. Bara lekte lite.

Nu blir det inte agility fören på torsdag, kan behövas lite paus. Det blir istället lydnadsträning. Kan hoppas mina böcker kommer snart :)

Mobilbild på Max under träningen för Eva leanderson den 29 april.

Råådalen dag 2

Idag var ytterliggare en heldag på Råådalen för agility tävling. Med 1400 starter igår och 1300 starter idag har det verkligen tagit hela dagen, var där kvart i sju på morgonen och åkte därifrån runt sex både igår och idag. Men allt har verkligen flutit på bra och Råådalen har skött det jättebra tycker jag. Domarna lika så, roliga banor!

Inte för att vi sprang hela banorna men ändå, jag banvandrade dom :)

Idag körde jag samma grej som igår, gå in och bara köra lite hinder - full belöning och ut igen. Max verkar tycka det är jättekul nu, han har bra fart och så. Men han tar ju hindrena som han vill och inte så mycket fokus på mig. Men några tävlingar till såhär så borde jag kunna ställa lite krav på honom snart.

Nästa tävling blir nästa helg i Höör. Imorgon blir det till att dra till Rönne för att hålla kurs, sen torsdag är det träning för Gill igen.

Nu är jag dödstrött så ska springa genom duschen och sen hoppa i säng.

Råådalen



Idag var det agilitytävling på Råådalens brukshundklubb. Man måste vara tokig om man går upp tidigt tidigt, är på plats innan 7 på morgonen, sitter och fryser och sen bara springer två lopp. Men åh vad det är kul! Stämningen, människorna ja allt.

Vi startade inte fören på eftermiddagen och första klassen var hoppklassen. Det var en väldigt enkel klass 1 bana med mestadels rak fram. Jag gick in med tanken att inte ta hela banan utan första raksträckan och sen belöna som bara den för att Max ska börja få upp fart och glädje även på tävling. Jag valde att starta med honom istället för att sätta honom och därför tappade jag honom på tredje hindret men han for genom en tunnel istället och rätt ut i ett tält, sen kom han tillbaka farandes rätt genom plan Tjoho! sa Max, dethär va störtkul!

Jag sprang med honom ut från plan där och belönade massor, han hade bra fart och tyckte detta va toppen, inte alls hans "vanliga" låga jag på tävling.

Nästa klass var ju då agilityklassen och det verkade också vara en rolig bana, här hade jag dock också bestämt mig för att ta första raksträckan och sen belöna. Han hade bättre fart än någonsin och hoppade det ena efter det andra, inte i rätt ordning men vadå ;) Störtkul och sen sprang vi till tältet där det blev belöning med mjukost på tub - mums säger Max.

Jag är jättenöjd över dagen! Mitt mål för dagen var inte att komma runt banan utan att Max skulle tycka det var så himla kul. Och det gjorde han! Han hade heller knappt något stressmjäll alls så dagen var verkligenlyckad. Några tävlingar till sen kan jag börja ställa lite krav på honom och förhoppningsvis komma runt med :)

Imorgon är det en lika lång dag och ytterliggare en tävling på Råådalen.

Med sikte på 10:an



Har precis beställt lite böcker från adlibris. Bland annat lydnadsboken Med sikte på 10:an! Har läst den innan för några år sedan i skolan så vet att den är bra. Kan inte hitta jättemycket bra och användbara tips på internet (ja orkar inte leta mer helt enkelt) så valde att köpa boken istället. Nu har jag inte planerat att vi ska tävla (än) men boken är ju bra att ha inför kommande valp :)

Känns sjukt att man redan planerar (och har planerat måååånga år innan) sin nästa valp som inte ens är planerad förän om ca 3-4 år beroende på hur livet ser ut då.

Men iallafall, lydnad, har inte alls planerat att tävla utan detta kör vi eftersom jag känner att vi behöver något nytt som bryter av mot agilityn. Sen skulle det va så att vi både blir fast och det går bra med träningen så självklart vill jag tävla, jag är en tävlingsmänniska. Men än sålänge så har jag inte planerat det.

Boken hoppas jag iallafall kan lära mig och svara på många av de frågor och funderingar jag har inom lydnaden. Har ju aldrig kört lydnad "seriöst" innan. Ska bli spännande.

Träning



Jag och Max har börjat på vår lydnadsträning. Än sålänge har jag inte läst så pass mycket om det att jag vet helt hur jag ska träna in alla moment effektivt och bra så jag har bara börjat med hitpositionen som jag kallar det, vet inte vad det kallas på lydnadsspråk?

Ingången går iallafall bra, det svåra är att verkligen se så han sitter helt rakt innan jag belönar men det går. Och sen är det funderingar på hur nära måste han sitta mot mig, måste han sitta klistrad eller det får va någon ynka centimeter emellan?

Ja.. måste läsa på lite till helt enkelt :) Men är det någon av mina läsare som kan det här med lydnad så får ni gärna skrika till :)

Imorgon tänkte jag sticka en sväng till klubben för att köra lite självförtroende-kombinationer med Max inför helgen. Lite rakbanor och enkla övningar så han har känslan på topp inför helgen. Blir tävling både lördag och söndag.

Mitt mål inför tävlingarna är att bara ha en bra känsla över det hela. Tagga honom och sen springa in för att ta enstaka hinder för att sen gå ut med känslan på topp för oss båda. Som Åsa säger, ge inte upp fören du provat allt. Och nej, jag ska inte ge upp, även om det kändes så i söndags.

Inser också att mina bilder börjar ta slut så behöver ut och fota lite nytt igen, har verkligen inte haft tid bara. Men ska skärpa mig. Tar även med min lilla kamera imorgon för att filma lite agility. Hoppas jag får upp de på bloggen bara.

Tycker för övrigt att det är himla roligt att det är en hel del läsare här, Ni kommenterar inte, men jag ser er - Kul! :)

Lydnadsklass 1




Jag är himla sugen på att träna in lydnadsklass 1 med Max. Jag har aldrig varit intresserad av "riktig" lydnad utan vill bara ha vardagslydnaden på hundarna. Men på nåt konstigt vis börjar jag bli lite intresserad. Kanske kan det vara inför kommande valp (som inte kommer förän om kanske 3-4 år men planerna är redan igång) där jag vill tävla både lydnad och agility. Nästa valp kommer att vara av en ras som är mer lämpad för mig, en arbetsvillig och kontaktsökande hund, en Aussie.

Max är också arbetsvillig men han är inte alls så kontaktsökande och han är väldigt självständig.

Men som sagt lydnadsklass 1. Det hade varit kul och spännande att göra det. Får nog läsa på lite och testa.

Ikväll blir det att sticka till klubben för att hålla kurs, har haft uppehåll två veckor nu så ska bli kul att komma igång igen.

Agilitytävling i Eslöv - motgångar



Igår var det DM i Eslöv och vi gick upp tidigare än tuppen, tjugo i fem för att vara exakt. Kvart över fem var jag i munka och packade in det sist och hämtade Max. Sen körde vi mot Åsa i Klippan för att lasta in henne och Paula sen drog vi mot Eslöv.

Väl på plats satte vi upp tält och inredde vårt hem för dagen. Mitt mål denna dagen var att komma runt banan helt enkelt, med eller utan disk. Hur det gick resultatmässigt spelade alltså ingen roll så länge vi kom runt.

Och hur gick det då, ja inte så bra. Denna gången kom vi 2-3 hinder innan jag bröt och gick ut. Max är okoncentrerad, har ingen fart och lyssnar inte på mig. Som jag kan se det finns det tre orsaker till detta som alla går hand i hand och gör att det blir som det blir.

1. Ny och störande miljö. Vi var ändå på plats tidigt och han hade många timmar att vänja sig. Men ändå ser jag lite stressmjäll och han behöver mer träning i denna miljö.

2. Löptikar. Såg att mattan va framme flera gånger så löptikar var definitivt på plats. När vi kom nära startområdet så kunde inte Max hålla näsan från backen och lyssnade inte på något annat.

3. Jag ger upp. När jag märker att Max är helt okoncentrerad och inte lyssnar på någonting alls så ger jag upp och tänker "jaha, vi kommer inte runt idag heller". Jag går även in med tankarna på vad alla andra ska tycka. Jag vet att vi kan, men det vet inte alla andra som tittar på oss och jag kan inte släppa riktigt att de dömmer oss som dåliga där och då.

Resultatet av alla dessa tre faktorerna är då att det blir som det blir. Vi tar några hinder utan fart och glädje och går ut igen. När detta händer gång på gång så blir också Max lägre, jag också för den delen men Max förstår det inte som jag, Max tycker det blir tråkigare och tråkigare och chansen att lyckas senare kommer ta längre tid.

Problemet är att när Max är såhär okoncentrerad vägrar han att ta emot varken godis eller leksak - även hans favoritleksak duger inte. Så det blir nästan omöjligt för mig att tagga honom vilket även det gör att jag ger upp lite.

Efter igår var jag beredd på att ge upp tävlingar och bara träna för att han tycker det är så otroligt roligt, men hur kul är det - att träna utan mål. Men jag ska ge det fler chanser, jag har en hel del tävlingar anmälda och jag ska köra de. Förhoppningsvis kan han lära sig att koncentrera sig fast där finns löptikar och förhoppningsvis kan han vänja sig vid miljön.

Mer blått

Här kommer några fler bilder på dessa fina blommor!









Grått

Idag har det inte alls varit fint väder, och tydligen skulle det inte bli det i helgen heller. Aja, jag ska ju jobba i helgen så det spelar kanske ingen roll, så länge det inte regnar på söndag när vi ska tävla är jag nöjd :)

Varje år säger jag till mig själv att jag måste fota de underbart fina japanska körsbärsträden som finns här i stan, men varje år missar jag tiden den blommar. Nu har trädet blommat en vecka och jag har fortfarande inte fått tummen ur och fotat det. Så det lär väl inte bli detta året heller ^^

Bjuder istället på lite färglada blommor som livar upp det trista vädret.





Siggen



Sigge, även kallad Siggen njuter precis som hundarna i detta underbara väder!

Agilityträning



Igår körde vi till klubben för lite agilityträning. Vi byggde en klurig bana som jag kört hos Gill och överlag gick det bra. Där var några andra hundar och Max klarade av att koncentrera sig ändå. De fel som blev igår beror enbart på min handling.

Efter vi kört banan några gånger körde jag lite kontaktfält och slalomträning. Max börjar även få ett snyggt högerslalom! Ska filma och lägga upp här någon gång tror jag.

På söndag ska vi tävla i Eslöv, spännande! Hoppas verkligen Max kan hinna känna av omgivningen innan vi går in på plan så han kan känna av att det är roligt även där. Small och mediumklassen startar före large så vi har lite tid på oss.
RSS 2.0